Tuesday, April 26, 2011

Abang Besar


Gua kalau makan kat tempat sedap-sedap, selalunya Gua takkan lupa nak promote kat kawan-kawan. Kebetulan, Gua dah gaji. So seperti bulan-bulan sebelumnya, tetiap bulan Gua dan keluarga akan carik satu tempat makan best yang sebelum ni tak pernah try makan sekeluarga.


Restoren bakar-bakar ala Barat ni namanya Big Brother Restaurant & Grill. Kedai Abang Besar ni diperkenalkan oleh Bos Gua, Shukri. Tapi ada kes la masa Gua makan ngan dia hari tu, yang menyebabkan Gua dapat makan Free masa tu. Cuma menurut Taukeh restoren, bende tu 1st time terjadi... So Gua takda hal la dan malas nak diperbesar-besarkan. Lagipun restoren orang kita jugak dan masakan dia memang sedap.


Sapa nak try, boleh la gi kat area Dataran Sunway, Kota Damansara. Somewhere kat area Giant & Carrefour Kota Damansara. Kalau nak makan steak kat TGI Friday ke, Chilli's ke, mahal sangat.. Tapi kat Big Brother ni, boleh la rasa steak & Chop yang resepi dia ala-ala restoren-restoren Grill lain yang branded-branded tu...

Milo Ais


Gua kalau minum milo ais, kosong je..tanpa susu mahupun gula..Bak kata orang, kurangkan gula dalam makanan, biarlah manis pada senyuman..

Sany Char Koew Tiaw

Branch baru dah bukak kat area Subang.. Apa yang menariknya Sany Char Koew Tiaw ni sampai yang famous sangat, sampai budak-budak Vioszeroseven suka buat TT kat situ? (Branch kat Taman Tasik Titiwangsa). So malam minggu tadi Gua sekeluarga pun mencuba lah Sany Char Koew Tiaw ni..



Tapi sebenarnya, Gua bukannya nak makan sangat pun kat situ. Tujuan utama selain nak merasa Char Koew Tiaw si Sany ni, Gua nak beli kicap dia yang turut dijual di situ. So lepas ni boleh la Gua DIY masak sendiri kat rumah.

Sebotol, besar botol kicap tu harganya RM8. Tapi nak test punya pasal, Gua beli je... Masa nak beli tu, Tuan punya kedai cakap, kicap tu nak kena campur ngan air panas. So satu botol tu sebenarnya, lepas campur air panas, Gua boleh dapat 2-3 botol lagi yang sama saiz, selepas dicampur dengan air panas. So boleh la masak banyak kali.



Esok paginya, Gua jadi chef of the day lagi... Nama menu - char koew tiaw, dimasak kurang 1 minit 1 pinggan. Panjang nama dia. Tapi yang penting, semua orang puas hati Gua masak pagi tu.. Ada yang nak basah,kering, banjir, melimpah...Semua Gua bikin. Last sekali tu, Adik cakap kat Gua.."Esok Abah masak lagi ye".... Banyak la.. Masak meggi boleh la...